Hjem Tjeklisten

Tjeklisten

Når du endelig har færdiggjort din ansøgning, bør du inden afsendelse lige få tjekket op på, om du har fået alt det vigtige med.

Hvis du har siddet længe med ansøgningen er der stor sandsynlighed for, at du kan have stirret dig blindt på en masse små og store detaljer, der kan få betydning for udvælgelsen af den rette kandidat. Med tjeklisten kan du derfor få et overblik over hvilke ting, du skal være særlig opmærksom på.

1Skab kongruens med skrifttype og farvevalg

Når du sender CV og ansøgning afsted, skal du se de to elementer som en samlet enhed. Derfor skal skrifttypen og diverse farvevalg stemme overens med hinanden i begge dokumenter, så der bliver skabt kongruens i layoutet. Det vil signalere en orden, der giver læseren mere ro i øjnene, i modsætning til hvis der sker snesevis af forskellige visuelle sanseindtryk. Måske en lille detalje, men ikke mindst vigtig.

2Tastefejl

Det hænder at øjnene glider lidt for let henover teksten, når man skal til og kigge det hele igennem for tastefejl. Derfor kræver det sommetider, at man lige lægger det hele væk i nogle minutter, så man kan tage fat i både ansøgning og CV med friske øjne. Der er ting som Word ikke får markeret med rød, med mindre der er tale om deciderede stavefejl. Derfor kan disse gemme sig godt og grundigt i teksten. Ord som koretur bliver f.eks. ikke markeret af en eller anden grund, og det er skidt hvis man i sin ansøgning vil skrive, at man kan tilbyde korrektur.

3Den rette modtager

Vær også opmærksom på, om du har skrevet den rette modtager øverst i ansøgningen. Det er meget smart at genbruge ansøgningsskabeloner, men husk endelig at opdatere modtageroplysningerne.

4Dato

Datoen for afsendelse af ansøgningen skal fremgå i øverste højre side. Det er vigtigt, at det også bliver opdateret hvis skabelonen genbruges, så virksomheden kan se hvornår ansøgningen er sendt.

5Er overskriften sigende?

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at overskrifter der nærmest bare opsummerer stillingsopslagets overskrift, er en forældet og misforstået størrelse. Overskriften skal snarere være en kort beskrivelse af dig og din kunnen. Derfor er den naturligvis unik fra ansøger til ansøger. Sørg for at du får skabt en fin sætning, der beskriver essensen af dig som medarbejder. Du skal give læseren lyst til at lade øjnene vandre videre ned til motivationsteksten.

6Er det faglige match tydeligt?

Er det lykkedes dig at matche din ansøgning med virksomhedens ønsker for en medarbejder? Tag gerne fat i stillingsopslaget endnu engang, og se om du har udvalgt de rette kompetencer, der bliver efterspurgt. På den måde sikrer du dig også for, at ansøgningen er så skræddersyet til stillingen som muligt.

7Eksempler på arbejdsopgaver og resultater

Har du husket at komme med konkrete eksempler på hvad du har udrettet under dine tidligere ansættelser? Nogle har en tendens til at nævne ansvarsområder uden rigtig at konkretisere det med deciderede arbejdsopgaver og opnåede resultater. Det er netop disse, der er med til at validere dig som brugbar medarbejder, og du gør det meget nemmere for virksomheden at danne et hurtigt overblik over dine færdigheder.

8Er ansøgningen fremadrettet?

CV og ansøgning adskiller sig fra hinanden på mange forskellige punkter. Det væsentligste er hvordan erhvervserfaringen bliver udfoldet. Karakteristisk for ansøgningen er det fremadrettede blik, hvor du får draget paralleller mellem tidligere opnået erhvervserfaring og det, der kræves i den nye stilling. Altså skal du tænke ud i fremtiden. Det drejer sig hele tiden om at vise over for virksomheden, hvordan du kan omsætte din viden du har tilegnet dig fra tidligere ansættelser, til det næste sted du vil træde ind. Ellers vil ansøgningen bare blive en stor opremsning af kompetencer, og det er der ingen grund til, når vi allerede har CV’et.

Hjælp
Jobeffekt ChatBot dansk logo engelsk logo close
Jobson
Hej, jeg hedder Jobson.
Jeg er Jobeffekt’s ChatBot. Jeg kan hjælpe dig med at navigere på vores hjemmeside. Du kan finde hjælp til at skrive en ansøgning, udarbejde dit CV – og generelt få information om vores site. Klik på nedestående links og hvis du er i tvivl om noget, så skriv ”hjælp”.