Hjem Brutto-CV – dit samlede lager, klar til pluk

Brutto-CV – dit samlede lager, klar til pluk

Hvis du starter helt fra bunden af eller ikke har været jobsøgende i lang tid, så kan et brutto-CV være et rigtig godt sted at starte. Du kan se på det som dit lager, hvor du har ALT.

Hvis der en ting du ikke må gøre, når du sender et CV, så er det at sende et standard CV, altså det samme til hver stilling, du søger. Du har ofte ikke lang tid til at overbevise læseren om, at du er den rette til jobbet, derfor gælder det om at komme til sagen med det samme og kun have det relevante med. Vi foreslår, at brutto-CV’et kan være vejen til at gøre dette. Det kræver faktisk, at du tager et skridt tilbage og tænker bredt.

Et brutto-CV kan ses som et arbejdspapir, der indeholder ALT, hvad du har lavet. Vi taler:

- Uddannelse
- Efteruddannelse,
- Erhvervserfaring
- Frivilligt arbejde,
- Kvalifikationer,
- Kompetencer,
- Opgaver,
- Jobfunktioner,
- Resultater,
- Erfaringer
- Metoder

Der er ingenting, der er for småt, så længe det er relevante oplysninger. Ved relevant oplysninger menes der oplysninger, der kan være med til at fortælle læseren, hvem du er, og hvad du kan tilbyde som deres nye medarbejder. Har du f.eks. tidligere arbejdet i en virksomhed hvor kun 10% af dit arbejde bestod af en bestemt aktivitet, så hav den stadig med. Selvom det ikke var den mest dominerende aktivitet, så har du stadig vist, at du har en forståelsen og i praksis kan udføre det.

Det kan virke som en lang proces og hvis vi er ærlige, så kommer det nok også til at tage lidt tid.

Hvis du har læst artiklen omkring kompetenceafklaring fra Trin 1, så har du allerede lavet en del af arbejdet. Når alt næves vil siderne hurtigt blive fyldt ud, og det er helt okay, fordi brutto-CV’et skal ikke sendes til nogen. Det er som nævnt tidligere, dit arbejdspapir. Det vigtigste er, at det hele bliver skrevet, så det er overskueligt for dig. 

 Når først du har gjort den hård del, så kommer fordelene: det målrettede CV kommer til at være meget lettere at skrive og du kommer til at spare tid på længere sigt. Nu skal der ikke startes fra bunden, hver gang der skal sendes et nyt målrettet CV. Du kan se det som et lager. Når dit brutto-CV er er lavet, så er dit lager fuldt og når du skal sende et målrettet CV, så kan det ses som en ordre. Du går på laget og plukker de efterspurgte varer. Måske spørger de om viden inden for et bestem emne, så går du til uddannelsen og ’plukker’ punkt 1og 3. Eller de søger en person med kompetencer indenfor emne X, så går du til erhvervserfaring og ’plukker’ punkt 2 og 5. På den måde bliver dit CV skræddersyet til det pågældende stillingsopslag og samtidig får du reflekteret over hvad det vigtigste er for jobbet. 

Eksempel:

Når et brutto-CV udarbejdes, så stilles det op med de overordnet punkter som fra et CV (uddannelse, erhvervserfaring, frivilligt arbejde, kurser osv.) og indenfor hvert punkt stilles det op i kronologisk rækkefølge med den seneste erfarings først.

Nedenunder vises et eksempel med indholdet og layout for et brutto-CV. En tjener har selvfølgelig mange flere arbejdsopgaver og kompetencer end dem nævnt i eksemplet, men det giver stadig en ide i forhold til hvordan brutto-CV’et kan struktureres.

Erhvervserfaring
2017 – 2019 Tjener, Cafe X, bynavn

Fleksible arbejdstider, med både aften- og weekendarbejde.

Arbejdsopgaver:

- Åbning og klargøring af cafe
- Dække bord,
- Kundevejledning
- Tage imod gæsternes bestillinger,
- Servere det bestilte
- Skrive regning og modtage betaling.
- Telefonbetjening
- Hjælp med at træne ny personale

Kompetencer:

- Faglige kompetencer: kundeservice- og vejledning, god til engelsk
- Hvilke arbejdsopgaver finder du spændende
- Personlige kompetencer: imødekommende, udadvendt, teamplayer, god hukommelse, multitasking, arbejde under pres

2015-2017 Stilling, Virksomhed X, bynavn

Arbejdsopgaver:

- X

- X

Kompetencer:

- X

X

Den næste stillings du søger, efterspørger højt sandsynligt ikke efter en kandidat med alle de ovennævnte ting. Der er derfor ingen grund til at informere arbejdsgiveren om alt. Måske søger arbejdsgiveren en kandidat som er fleksibel, god til kundevejledning, arbejder godt under pres, jamen så er det disse ting du ’plukker’ og fremhæver i dit målrettede CV’et. Da du allerede har lavet alt forarbejdet (brutto-CV), har du allerede et godt fundament at starte ud fra.

Hjælp
Jobeffekt ChatBot dansk logo engelsk logo close
Jobson
Hej, jeg hedder Jobson.
Jeg er Jobeffekt’s ChatBot. Jeg kan hjælpe dig med at navigere på vores hjemmeside. Du kan finde hjælp til at skrive en ansøgning, udarbejde dit CV – og generelt få information om vores site. Klik på nedestående links og hvis du er i tvivl om noget, så skriv ”hjælp”.