Hjem Forbered dig på de typiske spørgsmål til jobsamtalen

Forbered dig på de typiske spørgsmål til jobsamtalen

Forbered dig på de typiske spørgsmål til jobsamtale. Det er bed til at give ro på naverne og dig komme til at fremstå mere selvsikker og velovervejet

Ifølge Ballisagers rekrutteringsanalyser mener 70% af arbejdsgivere, at motivation for jobbet er et af de vigtigste elementer i jobsamtalen og 72% af arbejdsgiver mener, at kandidater, som kommer uforberedt til jobsamtalen, er noget af det mest irriterende i jobsøgningsadfærd. Derfor har vi lavet en lille liste med 10 typiske spørgsmål du støder under jobsamtalen, som måske kan være med til at skille sig ud af mængden af andre ansøgere.

Spørgsmål til personlighed:

Fortæl om dig selv…

Mange jobsamtaler starter med dette– Så øv dig på det! Formålet med spørgsmålet er at intervieweren kan lære om dig og hvordan du er/vil være på arbejdspladsen. Der er ikke én rigtig måde at svare på dette spørgsmål. Der er vigtigt kun at have det relevante med og det er derfor en god ide at forberede en præsentation på 1-2 minutter. En god start er at tale om din uddannelse, erfaring, kort om din personlighed. De ting som du inddrager i din præsentation, skal have en rød tråd. Det betyder, at der skal være en sammenhæng mellem de aspekter du taler om, så du gør matchet mellem din faglige profil og stillingen tydeligt.

Hvad er dine styrker?

Dette er en gylden mulighed for at fortæller om, hvorfor du er den bedste til denne stilling og fremhæve de bedste kvaliteter ved dig. Når du svarer på dette spørgsmål, så handler det om kvalitet og ikke kvantitet. Den bedste ide er ikke at komme med en lang række tillægsord. Find i stedet 3 styrker, som matcher jobbet og brug tiden på at uddybe dem med eksempler. For kommer du med eksempler og fortæller hvordan de kom i brug, vil dine svar være mere mindeværdig.

Hvad er dine svagheder?

Interviewerens formål med dette spørgsmål er at vurdere din selvindsigt og ærlighed. At sige ”Jeg kan aldrig overholde en deadline” er ikke et godt svar, men at sige ”Ingenting! Jeg er perfekt” er heller ikke en mulighed. Du skal finde en balance mellem de to. Noget hvor det realt kniber lidt, men som du arbejder på at forbedre, så de på længere sigt ikke forbliver en svaghed. Ligesom i ”hvad er dine svagheder”, så forbered dine 3 svagheder i en arbejdsmæssige kontekst. Det har tidligere handlet om at gøre din svaghed til en styrke, men det handler det ikke om længere,

Hvad laver du i din fritid og hvad er dine interesser?

Flere interviewer er begyndt at spørger ind til dette. Det er fordi, at der er et ønske om at ansætte et ”helt” menneske. Det viser at du har et liv udover arbejde. Du behøves ikke at være en strategisk interesse, hvor den er med til at give dig kompetencer, som du kan bruge i jobbet. Har du en interesse, giver det udtryk for at du har noget som du er passioneret omkring, og det er med til at vise en anden side af dig. Du lever altså ikke kun for jobbet (og lønnen). 

Hvad er dine mål for fremtiden (muligvis år)?

Når du bliver spurgt om dette spørgsmål, så være konkret og ærlig omkring dine fremtidige mål. Relatere dine faglige mål til virksomheden. Det vil give dem et indblik i dine ambitioner, og vise at du faktisk har tænkt over dit karriereforløb hos virksomheden. Det er også okay at fortæller, at du ikke er helt sikker på fremtiden, men at du ser denne stilling spille en vigtig rolle til at give dig mere klarehed omkring dine fremtidige mål

Spørgsmål til stillingen:

Hvorfor ønsker du at arbejde hos os?

Du må ikke svare følgende: ”Fordi jeg tror branchen er spændende”. Dette svar kommer ikke til at skille dig ud af mængden af andre ansøgere. Træk i stedet på alt den viden du har fået fra din research på virksomheden. Ved at bruge din indsamlede viden kan du tydeligøre din motivation for stillingen og virksomheden. Husk at inddrage virksomhedens behov, når du svarer, fordi det viser hvordan din motivation er med til at dække virksomhedens behov. Du kan fortæller om 2-3 aspekter du finder interessant. Du kan for eksempel sige, at virksomheden involverer sig i ting, som du gerne vil arbejde med, og de gør det på en måde du finder interessant. 

Hvorfor skal vi vælge dig/hvorfor er du den bedste til jobbet?

Dette spørgsmål kan virke intimiderende, men det er et godt spørgsmål. Nu er det tid til at opsummere. Ret synsvinkler væk fra sig selv, og se det fra virksomhedens perspektiv og deres behov. Under interviewet har du nok fået et indtryk og opfanget hvad virksomheden ønsker. Nu kan du sætte alle dine informationer i spil: du kan håndtere opgaverne og levere resultater både nu og på længere sigt, du passer ind i teamet og virksomhedskulturen osv. Prøv at holde det præcist og kort, det det kan huskes af intervieweren.

Hvad skal du have i løn?

Spørgsmålet om løn er ofte ubehageligt. Hvis du nævner et tal, som er alt for højt, risikerer du at afslutte samtalen, da du vil blive set som urealistisk. På den anden side kan et lidt for højt tal vise, at du tror på dig selv, og den værdi du kan tilføje til dit virksomheden. Hvis du siger et tal, som er lavere end det du ønsker, kan virksomhedens svar være: ”det var det vi også forstillede os”, men du har i virkeligheden sat tallet for lavt med 3.000 kr. Et lavere tal kan også give udtryk for at du er uambitiøs. For at gøre det hele lidt svære, må du ikke give udtryk for at penge er det eneste der betyder noget, men det er heller ikke en god ide at give udtryk for, at den ikke betyder noget. Lad os blive enige og sige: ”Det er en svær situation!”

Du kan med fordel researche før du sidder til jobsamtalen. Fagforeninger har ofte lønstatistikker på deres hjemmeside, du kan kontakte din fagforening, tale med nogen du kender i virksomheden. Nu har du faktisk nogle burgbare informationer som du kan tage med ind til jobsamtalen.

Der er forskellige måder at tackle spørgsmålet på, og det kommer også an på, hvornår i samtalen spørgsmålet bliver stillet.

Vi kommer med nogle muligheder, du kan overveje:

- Hvis du får dette spørgsmål i starten, kan du sige: ”Jeg vil gerne vide mere om stillingen og ansvarsområderne, før jeg kan give et godt svar”

- Du kunne sige: “Jeg forstår, at rammen for denne type job er mellem A og B, og det tænker jeg er fornuftigt”.

- Du kunne også svare med et spørgsmål: “Måske du hjælpe mig på vej – er der en lignende stilling i virksomheden, jeg må få lov til at sammenligne med?”

- Du kan også sige: "Nu er lønnen ikke det allervigtigste parameter for mig, men jeg forventer selvfølgelig at få minimum det samme som kolleger med samme eller lignende ansvar og uddannelses.”

Prøv så vidt muligt at undgå at tale om løn indtil sidst i interviewprocessen, fordi på denne tidspunk ved du at virksomheden har en real interesse i at have dig, og du har derfor mulighed for at forhandle lønniveauet.  

Spørgsmål til tidligere/nuværende stillinger/uddannelse:

Hvad lærte du mest af fra din tidligere/nuværende stilling eller uddannelse?

Alle har lært nogen fra tidligere stillinger/uddannelser og her har du muligheden for at gå mere i dybden med de faglige og personlige kompetencer du har opnået. Det er som altid en god ide at relatere dine kompetencer til den stilling du søger. Måske har du lært nogle værdi, som også er vigtige for den nye stilling du søger, så sæt fokus på disse. Det giver også udtryk for at du passer ind i virksomheden. 

Hvordan samarbejder du med andre?

Det er meget få stillinger som ikke har behov for at du er en holdspiller. Det fleste steder er det et must og det står sikkert også nævnt i stillingsopslaget. Hvis du er en teamplayer og kan lide at spare og samarbejde med andre, så henvis til dine tidligere erfaringer med det. Det kan være i projekter, opgaver eller andet. Måske endte det med et bedre slutresultat, fordi der var sparing og samarbejde?

Beskriv en svær arbejdssituation og hvordan du håndterede den.

Vi har nok alle haft konflikt med en kollega og efter er kommet hjem betroede vores frustrationerne til nogen. Når dette spørgsmål bliver spurgt til jobsamtalen så vær rolig og professional, når du fortæller situationen. Det vigtigt at lægge vægten på håndteringen/løsning eller måske hvad du ville gøre anderledes. Det viser at du er åben for at lære fra en ubehagelig situation. De fleste interviewer ønsker at vide at du er villig ti at håndtere svære arbejdssituationer og gør en oprigtigt forsøg på at finde en god løsning.

Hjælp
Jobeffekt ChatBot dansk logo engelsk logo close
Jobson
Hej, jeg hedder Jobson.
Jeg er Jobeffekt’s ChatBot. Jeg kan hjælpe dig med at navigere på vores hjemmeside. Du kan finde hjælp til at skrive en ansøgning, udarbejde dit CV – og generelt få information om vores site. Klik på nedestående links og hvis du er i tvivl om noget, så skriv ”hjælp”.