Hjem Sådan finder du frem til dine kompetencer

Sådan finder du frem til dine kompetencer

Sidder du og har svært ved at finde frem til dine kompetencer? Noget af det sværeste ved jobsøgning kan være at sætte ord på hvad du egentlig kan, når det kommer til dine faglige og personlige kompetencer. Vi har lavet en lille guide med forklaringer og et værktøj, som kan hjælpe dig på vej.

Hvad er kompetenceafklaring?

Den første vigtige ting omkring kompetenceafklaring handler om at kunne sætte ord på hvad du kan. Altså de kompetencer du har fået med dig fra f.eks. uddannelse, studiejobs, tidligere arbejde, frivilligt arbejde og fritidsaktiviteter. Den anden ting er, at du skal kunne forklare dine kommende arbejdsgiver, hvordan du vil bruge dine kompetencer lige i deres virksomhed. Når du først sætter dig ned og begynder at tænke over det, så kan du meget mere end hvad du går og tror.

Du tænker måske ’hvad er en kompetence?”. Ordet kompetencer kan godt virke som et uhåndgribeligt begreb, men når vi skær det helt ned til benet, så er det ’det vi gør’. Neden under finder du en mere præcis forklaring på ordet.

Definition af kompetence: den viden, de færdigheder og de erfaringer, der kan omsættes til konkret handling – det er det vi gør. - Kompetencesekretariatet, 2021

Typer af Kompetencer :

Når der tales om kompetencer, så findes der forskellige typer af kompetencer: faglig og personlig.

De faglige kompetencer : Faglige kompetencer er de dem, som du har fået gennem din uddannelse, dit arbejde, dine fritidsaktiviteter osv.

De personlige kompetencer : Personlige kompetencer er dem, der kendetegner din personlighed og dine menneskelige egenskaber. Personlige kompetencer har betydning for, hvordan du håndterer og løser dine opgave. Det har også indflydelse på hvordan du samarbejder med andre kollegaer. Nedenunder finder du 10 eksempler på faglige og personlige kompetencer. Det er vigtigt at pointere ud, at det kun er eksempler, og at der findes mange andre kompetencer udover de nævnte.

Faglige kompetencer

- Kundebetjening/kundeservice

- Borgerbetjening

- Journalisering

- Projektledelse

- IT-programmer

- Administration

- Skrive rapporter

- Regnskab

- Undervise

- Videoredigering

Personlige kompetencer

- Tillidsvækkende

- Udadvendt

- Empatisk

- Selvstændig

- Serviceminded

- Analytisk

- Detaljeorienteret

- Holdspiller/ teamplayer

- Resultatorienteret

- Strategisk tænkende

Hvordan du kommer i gang: STARK-modellen

En god måde til at finde frem til dine kompetencer er ved hjælp af STARK-model. STARTK står for Situation, Task, Action, Resultat, Kompetencer. Modellen giver dig et struktureret overblik de vigtige informationer vedrørende en kompetence. Den hjælper med at identificere dine tidligere handlinger, men også hvordan dine anvendte kompetencer kan sættes i spil på nye område eller i nye stillinger. En kompetence brugt i en kontekst kan ofte overføres til en anden. Når du er i gang med at udfylde modellen, så undgå at tilføje unødvendige information og holde det så specifik som overhoved muligt.

 

S – Situation: Hvad var situationen? Her skal du sætte scenen, men husk stadig at være konkret.

T – Task: Hvad var din opgave og dine ansvarsområder?

A – Action: Hvad var din handling, hvad gjorde du?

R – Resultat: Hvad var resultaterne og hvilke resultater var du med til at skabe?

K – Kompetencer: Hvad anvendte du af dine faglige og personlige kompetencer?

 

Når du har brugt STARK modellen, vil du opleve at have et bedre overblik over dine kompetencer. Du kan med fordel lave en kompetenceliste over alle dine kompetencer og de situationer, hvor du har gjort brug af dem. Det vil være brugbart, når du når til Trin 4, fordi det vil være lettere at fremhæve de kompetencer, som de pågældende job opslag ønsker. På den måde bliver det også tydeligt for arbejdsgiver, at der er et match mellem dine kompetencer og virksomhedens behov.

 

Hjælp
Jobeffekt ChatBot dansk logo engelsk logo close
Jobson
Hej, jeg hedder Jobson.
Jeg er Jobeffekt’s ChatBot. Jeg kan hjælpe dig med at navigere på vores hjemmeside. Du kan finde hjælp til at skrive en ansøgning, udarbejde dit CV – og generelt få information om vores site. Klik på nedestående links og hvis du er i tvivl om noget, så skriv ”hjælp”.