Hjem Motivation – you can do it

Motivation – you can do it

At være jobsøgende kan føles som ’risky business’. Du risikerer at få mange afslag, og selvom du godt ved, at ikke handler om dig personligt, så er det stadig hårdt at få det hundredende ’Nej tak’. Lad os bare indrømme det – det er udmattende! Læs med og bliv inspireret til at fastholde motivationen eller få den tilbage.

Motivation

Har du stået i en eller flere af de nedstående situationer?:

- Du startede ud med rigtig god energi og var motiveret, men succesen kom aldrig.

- Du ligger i sengen og har ingen energi.

- Du tænker at din indsats alligevel ikke har nogen virkning.

- Overspringshandling - ”Jeg starter i morgen”, men du ved godt, at i morgen bliver endnu en ”jeg starter i morgen”.

- Du er udenfor din ’comfort zone’, og nogle af jobaktiviteterne kan virke grænseoverskridende.

En af de hårdeste aspekter af at være jobsøgende er at finde motivation, men også at opretholde den. Desværre har en mistet motivation det med at påvirke resten af dine jobsøgningsaktiviteter. Det er derfor vigtigt at du får arbejde med din motivation og forstå hvordan den kan opretholdes.

Akademiske forsker taler om 2 typer motivation: den indre motivation og ydre motivation. En indre motivereret person engagerer sig i en aktivitet, fordi de finder en gælde og en interesse i den. Indre motivation eksisterer altså inde fra den individuelle person. En ydre motiveret person engagerer sig i en aktivitet, fordi den er medvirker til en konsekvens, der adskilles sig fra selve aktiviteten, det kan f.eks. være penge eller tvang. Altså noget som ikke noget med selve aktiviteten at gøre. Der findes forskellige grader af indre og ydre motivation.

Forskning viser at indre motivation er i højre grad modvirker nogle af de negative oplever ved fortsat løbende afslag. Hvorimod ydre motivation, ikke viser nogen sammenhæng med kontinuerlig engement i forhold til jobsøgning. Der er derfor noget som tyder på, at ydre motivation ikke er en holdbare metode til jobsøgning. Dette er selvfølgelige ikke ens betydende med, at der ikke skal være en blanding af ydre og indre motivation. Ydre motivation har selvfølgelig også deres egne fordel. F.eks. vil du måske være ydre motiveret ift. krav fra A-kasse. Det kan være at de ønsker du skal deltage i nogle kurser, hvor det ikke er kurset kurset (aktivitet), som motivere dig, men at du lever op til nogle krav sat af a-kassen. 

Forhold som påvirker indre motivation 

Nu tænker du måske: ”Hvad så? Hvad skal jeg gøre for at få indre motivation”. Nogle jobsøgere har allerede arbejdet med deres indre motivation, hvilket er rigtig godt og nogle mangler et lille skub. Der er fundet flere forhold, som kan påvirke indre motivation:

- Udfordring: vi er mest motiveret, når vi arbejder med at opnå et personligt mål, som kræver kontinuerlig aktivitet. Du kan med fordel tage et kig på vores artikel om jobmål som hjælper dig med at sætte opnåelige mål

- Nysgerrighed: f.eks. er der noget som vækker vores interesse eller vi oplever forskel mellem vores nuværende viden/færdigheder og den viden vi kunne tilegne os, hvis vi engagerede os i en aktivitet.

- Kontrol: vi har en tendens til ønske kontrol over de ting, som sker med os. Du kan med fordel tage et kig på vores artikel om planlægning som hjælper dig til at have styr på din uge og give dig kontrollen tilbage. Planlægning kan også hjælpe dig med at få de små successer hen ad vejen, så det hele ikke føles negativt.

- Samarbejde/allieret: vi føler ofte en tilfredsstillende, når vi samarbejder med andre. For nogle er samarbejder vigtigere end andre. Er du en af dem som arbejder bedst, når du samarbejder med andre, så overvej at få en partner. Det behøves ikke at være en man sidder med konstant. Det kan være din ven eller din partner. Det er en god mulighed for at have en du kan spare med og udveksle ideer. Det vigtigste er dog, at det er en person, du har tillid til.

Der findes forskellige grader af indre motivation. Noget indre motivation vil være tættere på ydre. Du skal selvfølge finde den type motivation, som passer bedst til dig og sørger, at du kan fastholde din motivation i længere tid.

Formålet med denne artikel er ikke at give dig den ”rigtige” løsning til at opretholde din motivation, men den kommer med nogle forslag til, hvad du kan overveje og evt. arbejde videre med.

Hjælp
Jobeffekt ChatBot dansk logo engelsk logo close
Jobson
Hej, jeg hedder Jobson.
Jeg er Jobeffekt’s ChatBot. Jeg kan hjælpe dig med at navigere på vores hjemmeside. Du kan finde hjælp til at skrive en ansøgning, udarbejde dit CV – og generelt få information om vores site. Klik på nedestående links og hvis du er i tvivl om noget, så skriv ”hjælp”.